Βρισκόμαστε στην κλασική περίοδο της αρχαίας Ελλάδας.
Αυτή η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό, εξ' ού και το όνομά της. Βρίσκεται στην περιοχή του Μοναστηρακίου και την βλέπεις με το που ξεμυτήσεις από τον ηλεκτρικό σταθμό, στη στάση Μοναστηράκι. Δεν χρειάζεται να προχωρήσεις και να βγεις από τον σταθμό για να την δεις. Εάν κάτσεις δίπλα στην έξοδο του σταθμού, δεν μπορεί παρά να προσέξεις ότι εκτείνεται μπροστά σου.
Από τα ερείπια που έχουν μείνει - που δεν είναι και τόσο ερείπια, αφού διασώζονται μέχρι σήμερα οι ψηλοί και περίτεχνοι κίονες του κτίσματος - φαντάζεσαι ότι ολόκληρο το κτίριο θα ήταν ένα αριστούργημα, από αυτά που μόνο οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δημιουργήσουν!
Ονομαζόταν επίσης και Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η βιβλιοθήκη είχε μία μόνο είσοδο, με κίονες από ροζ φρυγικό μάρμαρο και κορινθιακά κιονόκρανα.

Στο βίντεο βλέπουμε τον δυτικό τοίχο που διασώθηκε ο οποίος ήταν κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο, με τους κορινθιακού ρυθμού κίονες, που προεξείχαν του κτίσματος. Υπήρχε και μεγάλη εσωτερική αυλή με μια δεξαμενή στο κέντρο της.
Στον χώρο αυτόν βρέθηκε και το άγαλμα Νίκης του 1ου αιώνα π.Χ., το οποίο εκτίθεται μέσα στο μικρό μουσείο.
Ο Ανδριανός ήταν φιλέλληνας και επισκεπτόταν την Αθήνα αρκετά συχνά, όσο καιρό ήταν αυτοκράτορας. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 132 π.Χ. Ο Ανδριανός ίδρυσε και πολλά άλλα κτίρια, όπως διεύρυνε και τη Ρωμαϊκή Αγορά και αποτελείωσε τον Ναό του Ολυμπίου Διός. Δεν έκανε και λίγα, για να λέμε και την αλήθεια.
Το 267 π.Χ. η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε και το 412 π.Χ. ανακαινίστηκε. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Βιβλιοθήκη του Ανδριανού έγινε η έδρα του Τούρκου Βοεβόδα.
Τον Αύγουστο του 1884, γίνονται στάχτη και μπούρμπερη τα μικρομάγαζα που υπήρχαν στο παζάρι της Βιβλιοθήκης κι άλλα κτίρια της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο η περιοχή της βιβλιοθήκης δεν έχει γύρω κτίσματα και ξεκινούν αρχαιολογικές ανασκαφές.
Στο βορινό σημείο του κτίσματος θα μπορέσεις να δεις και την Ακρόπολη.
Το σημείο που βρίσκεται η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας, είναι το κέντρο των αρχαιοτήτων της πόλης όπως επίσης και το κέντρο των καταστημάτων που μπορεί κάποιος να κάτσει και να φάει και να πιεί ό,τι "τραβάει" η ψυχή του. Ο ηλεκτρικός σταθμός βοηθάει πολύ σε αυτό, γιατί συνδέει άλλα προάστεια της Αττικής με το κέντρο, όπως επίσης και την πόλη του Πειραιά.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε στο Μοναστηράκι και μέσα σε όλα αυτά που έχετε να κάνετε να μην συμπεριλάβετε την βόλτα σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο.
Χρόνια ατελείωτα, έρχονται εδώ στην Ελλάδα εκατομμύρια τουρίστες για να θαυμάσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που εμείς οι Έλληνες τον έχουμε σε όλη την χώρα δίπλα μας και συνήθως δεν έχουμε δει από κοντά ούτε τον μισό. Ευκαιρία είναι λοιπόν, να κάνουμε μια "βουτιά" στην Αρχαία Ελλάδα για να καταλάβουμε από που προερχόμαστε και μόνο τότε, ίσως βρούμε το δρόμο για το που θα πρέπει να πάμε.
Εκεί θα έχετε μια επαφή με το παρελθόν και θα νιώσετε για λίγο σαν αυτοκράτορες!
Add comment
Comments